6 koraka za jačanje imuniteta vašeg djeteta

Prehlada i grip životna su činjenica za djecu, ali postoje pametni koraci kojima ćete djelovati preventivno za Vase dijete.

Šta možete učiniti da zaštitite svoje dijete od nepreglednog niza bakterija i virusa kojima je svakodnevno izloženo. Polako, djeca pripremaju svoj imunitet boreći se protiv kontinuirane serije bakterija, virusa i drugih mikrorganizama – zbog čega mnogi pedijatri smatraju šest do osam prehlada, napada gripe ili upala uha godišnje normalnim. Ali postoje zdrave navike koje možete usvojiti i koje ćete ojacati imuni sistem vašeg djeteta.

  1. Poslužite više voća i povrća. Mrkva, boranija, naranča, jagode: svi oni sadrže karotenoide, fitonutrijente koji jačaju imunitet. Fitonutrijenti mogu povećati tjelesnu proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i interferona, antitela koje prekrivaju ćelijske površine, blokirajući viruse. Studije pokazuju da prehrana bogata fitonutrijentima takođe može zaštititi od takvih hroničnih bolesti kao što su rak i bolesti srca kod odraslog  covjeka. Pokušajte dijetetu dati cetiri, pet porcija voća i povrća dnevno. (Porcija je oko dvije kasike za malu djecu, 1 solja za stariju djecu.)
  2. Povećajte vrijeme spavanja. Studije na odraslima pokazuju da vas nedostatak sna može učiniti osjetljivijim na bolesti smanjenjem prirodnih ćelija ubica, oružja imunološkog sistema koje napada mikrobe i stanice raka. Isto važi i za djecu. Djeca u vrtićima posebno su izložena riziku od nedostatka sna jer im sve aktivnosti mogu otežati drijemanje. Koliko sna treba djeci? Dojenčetu će trebati do 16 sati dječijeg krevetića dnevno, djeci je potrebno 11 do 14 sati, a predškolcima 10 do 13 sati. 
  3. Dojenje. Majčino mlijeko sadrži antitijela koja povećavaju imunitet i bijela krvna zrnca. Sestrinski zaštitnici protiv upala uha, alergija, dijareje, upale pluća, meningitisa, infekcija Sistema za izlucivanje i sindroma iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS). Studije pokazuju da to takođe može poboljšati mozak vaše bebe i pomoći joj u zaštiti od dijabetesa zavisnog o insulinu, Crohnove bolesti, kolitisa i određenih oblika raka kasnije u životu. Kolostrum, tanko žuto “premlijeko” koje teče iz dojki prvih nekoliko dana nakon rođenja, posebno je bogato antitijelima koja se bore protiv bolesti. Ako majka nema mogucnosti da doji prvih pola godina, Koliko se preporucuje, težite dojenju najmanje prva dva do tri mjeseca kako biste nadopunili imunitet koji je vaša beba dobila u maternici.
  4. Vježbajte kao porodica. Istraživanje pokazuje da vježbanje povećava broj prirodnih ćelija ubojica kod odraslih – a redovne aktivnosti mogu i djeci koristiti na isti način. Da biste svoju djecu navikli na cjeloživotnu kondicijsku naviku, budite dobar uzor. Zabavne porodične aktivnosti uključuju vožnju bicikla, planinarenje, rolanje, košarku i tenis.
  5. Zabranite pasivni dim. Ako vi ili vaš supružnik pušite, prestanite. Dim cigareta sadrži više od 7000 štetnih hemikalija, od kojih mnoge mogu nadražiti ili ubiti ćelije u tijelu. Djeca su podložnija štetnim posljedicama pasivnog dima od odraslih jer dišu brže; dječji sistem za detoksikaciju je takođe manje razvijen. Pasivni dim povećava djetetov rizik od SIDS-a, bronhitisa, upala uha i astme. To također može uticati na inteligenciju i neurološki razvoj.
  6. Zaštita od širenja bakterija. Borba protiv bakterija tehnički ne pojačava imunitet, ali to je sjajan način da smanjite stres na imunološki sistem vašeg djeteta. Pazite da djeca često peru ruke – i to sapunom. Trebali biste obratiti posebnu pažnju na njihovu higijenu prije i poslije svakog obroka i nakon igranja vani, rukovanja kućnim ljubimcima, ispuhivanja nosa, korištenja kupaonice i dolaska kući iz vrtića. Kad ste vani, sa sobom nosite dezinfekciono sredstvo ili dezinfekcione za jednokratno i brzo čišćenje.

Sviđa vam se ovaj proizvod?

Ovaj i mnoge druge proizvode možete naći u Help apotekama širom Crne Gore.

Izdvajamo

Centrala
Save Čelebića br. 2
81000 Podgorica, Crna Gora

Radno vrijeme: ponedjeljak – petak 08-16h
Kontakt: +382 20 663 075 
Email: helpdoomontenegro@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

© 2021. Help apoteke Crna Gora. Sva prava zadržana. Dizajn i razvoj Studio 081.me